Stienen
straat

nieuwbouw villa

Locatie – Stienenstraat Weert
Jaar – 2012
Omvang – 634 m2

De projectlocatie is gelegen aan de Noord-West zijde van Weert, net over de grens van de bebouwde kom naar het buitengebied. Voor aanvang waren de gronden voor de projectlocatie nog in gebruik als akkergronden. Deze akker was nog een open gebied tussen diverse mooie groene landschappelijke elementen zoals houtwallen en bomenrijen. Landschappelijk gezien is het project de sluitsteen tussen deze elementen. Het gebouw is gebaseerd op de typologie van een paviljoen. De woning als buitenverblijf. De gehele architectuur van landschap tot het interieur en visa versa is opgevat als een aaneenschakeling van diverse plekken.

inplanting

De bouwmassa van de woning is laag gehouden en rekt zich tegelijk zo ver mogelijk uit en om zo maximaal de relatie met het landschap aan te kunnen gaan. Een vijverpartij is als het ware om een groot gedeelte van de woning heen gedrapeerd. Deze vijver vormt direct de ruggengraat van de tuin. Een wandeling over een van de paden er omheen doet herinneren aan de typische Engelse landschapsarchitectuur, met haar romantische, parkachtige landschappen met verrassende doorkijkjes.

Maken van plekken

De voor een woning gebruikelijke ruimtes zijn aanwezig van living tot slaapvertrekken. De ordening van de ruimtes vloeit voort uit enerzijds het gebruik en anderzijds vanuit de oriëntatie ten opzichte van de omgeving. De living is ondergebracht in hoofdvleugel van het gebouw. In samenspraak met de opdrachtgevers is de living niet opgevat als een grote ruimte maar heeft er een duidelijke articulatie van diverse plekken plaatsgevonden.

programma

De zithoek om een centraal gepositioneerde haard met doorzicht naar het landschap waar ook gasten ontvangen kunnen worden. Aangrenzend, middels dubbele schuifdeuren af te sluiten, de leefkeuken met kookeiland en eethoek. Het kookeiland is de centrale spil, waarin en omheen de praktische en functionele opzet voor het keukengebeuren is opgebouwd. En vanwaar eten en drinken geserveerd kan worden naar de eethoek of richting aangrenzende terrassen. Vanuit de eethoek is er ook zicht op de schitterende tuin.

“Architectuur door de verschillende schaalniveau’s heen. Van landschap tot interieur en visa versa.”

binnen-buiten

Aansluitend aan de leefkeuken ook een kleinere ruimte, een bibliotheekje met open haard en relaxfauteuils. Waar geborgen maar nog steeds in relatie tot het landschap een boek gelezen of gewoon even niks gedaan kan worden. Aan de randen van de living zijn ook de werkruimte en bijkeuken gelegen. De living is omringd door verschillende terrassen waar al naar gelang in de ochtendzon genoten kan worden van een ontbijtje, in de middag lekker kan vertoeven onder de luifel of nog kan dineren zonder een glimt van de ondergaande zon te hoeven missen.

energetisch hart

Bij binnenkomst in de hal heeft men direct een doorzicht over de zwemvijver richting het aangrenzende landschap. Naast de centraal gelegen hoofdentree is de garage gesitueerd. Onder deze stallingsruimte het hart van de installaties, de machinekamer van het gebouw. Hier komen de elementen uit het energetisch concept, gebruikmakende van aardwarmte, warmte terugwinning en zonne-energie te samen. En gaat van daaruit ook weer terug naar de diverse ruimtes om de gebruikers comfortabel te voor zien van benodigde lucht, warmte of koelte.

meervoudig ruimtegebruik

In de secundaire vleugel de hoofdslaapkamer met bijhorende vertrekken. Vanuit de slaapkamer zijn de sanitaire en kleedruimte toegankelijk. Aangrenzend functioneel de waskeuken gepositioneerd. Vanuit de gedachte op wellicht in de toekomst mogelijke mantelzorg is er met meervoudig ruimtegebruik rekening gehouden.

Ruggengraat

De voorgevel is de ruggengraat van het plan. Ruim 35 meter breed en bijna 5 meter hoog. Dit enorm front is de scheiding tussen (semi-)publiek en de private ruimte. Deze overgang wordt in de voortuin verder begeleidt door de aan linkerzijde gepositioneerde carport met de daarachter gelegen bomentuin en halverwege de voorgevel komt het volume van de bijkeuken naar voren met daarnaast de vijver. Tussenin ligt de gevel een stuk terug en is de overdekte entree van de woning gelegen.

– Nominatie architectuurprijs 2017 – Weert-Nederweert-

Tekeningen

Project
data

Architect
Harold Laenen

Consultants
Stijlhuis
Tuindesign & styling Ves Reynders
Verberne interieur & design
Adviesbureau van Meijl – Verhaegh
Milieuadviesbureau M&A

Aannemer
Bouwbedrijf Hartman
Vostermans klimaattechniek
Pevo installatiebedrijf

Opdrachtgever
Familie Creemers – Lemmers

Project
Nieuwbouw Villa

Ontwerp
2008 – 2011

Uitvoering
2011 – 2012

Mag ik ook eens over uw
droomhuis meedenken?