Odamolen
straat

Nieuwbouw woonhuis

Locatie – Centrum-Noord Weert
Jaar – 2009
Omvang – 336 m2

Het perceel heeft een aan de achterzijde licht uitwaaierende vorm, met belendingen aan drie zijden. Aan de linker- en rechterzijde reeds bestaande bebouwing, welke met de voorgevel ten opzichte van de straat verspringen. Kenmerkend zijn de bomen aan de voorzijde van het perceel en de tegenover gelegen “Oda-“molen. Het hoofdgebouw is in lijn met het verspringende karakter van de belendingen geplaatst. Aan de rechterzijde onstaat hierdoor ruimte op het kavel. Op deze plek is het volume met werkkamer gelegen. Deze massa springt ietwat naar voren en voorkomt dat het hoofdgebouw te kolossaal overkomt. Bovenop de werkruimte is een dakterras gesitueerd. Deze hoek kijkt uit over het nabij gelegen kanaal.

In het
kort

Vanuit de dubbelhoge entree, onder de bomen door onstaat een zichtlijn richting de molen. Aan de achterzijde, is op de begane grond, een maximaal open karakter met tuincontact gerealiseerd. Op de verdieping zorgen de bandramen voor een meer intiem en geborgen karakter. Aan de linkerzijde is de bijkeuken uit het hoofdgebouw geschoven. Dit volume maakt de scheiding tussen het publieke en private domein. Op de achtergrond is de vrijstaande garage gelegen. De hoofdbouw is uitgevoerd in een sprekende oranje-rood gekleurde steen. De secundaire volumes in een neutrale grijs-bruine steen, waardoor een rustige overgang richting de belendingen is ontstaan.

“Genomineerd voor de Architectuurprijs 2012 – Weert-Nederweert”

Maquette

Project
data

Architect
Harold Laenen

Consultants
Inpijn – Blokpoel
Adviesbureau van Meijl-Verhaegh
Milieuadviesbureau M&A

Aannemer
Aannemersbedrijf Haex-Brankaert
Installatiebedrijf Smolenaers
Pevo Installatiebedrijf

Opdrachtgever
Familie Wempe-Prinsen

Project
Nieuwbouw Woonhuis

Ontwerp
2007-2008

Uitvoering
2008-2009

Fotografie
Marlies Laenen

Nieuwbouw? Groot of klein.
Laat een goed doordacht plan zijn!