Onze Lieve Vrouwe
straat

Transformatie

Locatie – Onze Lieve Vrouwestraat Ospel
Jaar – 2005
Omvang – 315 m2

Ospel is gelegen tussen Nederweert, Eind en Ospeldijk. De doorgaande weg tussen deze dorpen mond in Ospel uit in de Onze Lieve Vrouwestraat. Deze straat is tevens de stedebouwkundige ruggegraat van het dorp. Aan deze drager zijn het Aerthijsplein en de Rooms Katholieke kerk Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen gesitueerd. De straat kan vanwege de aanwezigheid van diverse horecagelegen-heden, winkeltjes en een supermarkt gezien worden als “de dorpstraat” van Ospel. Niets zo mooi om met de eigen architectuur-winkel aan te sluiten aan deze dorpsstraat.

“met de eigen winkel aan de dorpsstraat”

compleet proces
doorleeft

Tijdens de kermis stond er een huis te koop. Er voorbij gelopen en al eens gekeken. Maar ja, nog jong, bedrijf aan het opstarten, nog maar even niet! Één jaar later, weer kermis, stond dit object nog steeds te koop?! Schitterend aan de “kerk”-straat van Ospel gelegen. Ik zag tussen de andere winkels, cafés en kerk mijn eigen kantoor al aan deze dorpsstraat aansluiten. Moest het dan toch zo zijn?

De bouwmassa van het woonhuis bestaat uit drie met elkaar verbonden volumes. De volumes, elk met een eenvoudige vorm, zijn gepositioneerd in richtingen die uit de bestaande bouw of vanuit de omgeving zijn overgenomen. Langs de O.L. Vrouwestraat is het hoofdvolume van de oorspronkelijke hoofdbouw bewaard gebleven. Dit volume volgt ook de lijn van de voorgevel van de aan rechterzijde gelegen belendingen. Het dak van dit volume is gewijzigd in een lessenaarsdak. Aan de linker achterzijde van het oorspronkelijke hoofdvolume, bevindt zich de uitbreiding van de hoofdbouw. Deze uitbreiding is anders gematerialiseerd en ligt terug t.o.v. de oorspronkelijke voorgevel. Op deze wijze blijft het volume van de oorspronkelijke hoofdbouw zichtbaar en wordt het repeterende beeld van vrijstaande objecten in de straat gewaarborgd. Het derde volume wordt als het ware uit de bestaande en nieuwe hoofdbouw geschoven..

Stadstuin

Opdrachtgever
zijn

Moest het dan toch zo zijn? Het is toch geweldig om als architect je eigen woning te ontwerpen. Inderdaad, je bent dan alleen naast architect zelf dus ook opdrachtgever. Opmerkingen van de gemeenten, de financiën en relatie met de aannemer worden dan persoonlijk. We hebben de oude woning getransformeerd en uitgebreid. En in dit proces heb ik echt ervaren, doorleeft, wat het inhoud om opdrachtgever te zijn!

Tekeningen

Living

Trappen-
huis

Aan de linker voorzijde van de woning is een parkeergelegenheid gesitueerd, welke is opgevat als een klein plein. In de basis wordt dit plein gevormd door een vierkant uitgevoerd in afwijkende bestrating. Aan de voorzijde de entree van het plein. Aan de rechterzijde de woning. Aan de linkerzijde geflankeerd door een rij moeraseiken welke oprijzen uit de taxushaag. Centraal aan de achterzijde van het plein een eigenzinnig cilindervormig volume uitgevoerd in metselwerk. Aan de buitenzijde functioneert het volume als landmark en aan de binnenzijde als trappenhuis.

“architectuur van de leegte”

Vide

De vide is gesitueerd tussen het witte en het zwarte volume. De oorspronkelijke bouw is voorzien van een isolatiesysteem met wit stucwerk. De uitbreiding is uitgevoerd in zwart metselwerk. De vide functioneert als een verbinding tussen deze twee elementen. De vide ligt tevens naast de dubbel hoge entree partij. Door de beide elementen zo te positioneren versterken zij elkaar. Vide is in het Duits ‘luftraum’, luchtruimte. Mooi dat lucht, anders gezegd de leegte, kan verbinden. Architectuur van de leegte (?!).

Sanitaire ruimten

Details

– Dubbel hoge entreepartij.
– Voordeur kantoorwinkel aan de kerkstraat.
– Bloembak op bordes.
– Entree tussen cilinder en blok.
– Schoorsteen en poort tussen publiek en privaat.
– Luifel verbind cilinder en blok.
– Uitbouw met raam tussen blok en schijf.
– Witte-, zwarte blok en schijf.

Project
data

Architect
Harold Laenen

Consultants
DvL Milieu & Techniek
Adviesbureau van Meijl – Verhaegh
Bouwadvies Meusen
Milieuadviesbureau M&A
Grease Lighting

Aannemer
Bouwbedrijf Scheijven
Installatiebedrijf Wiel Coolen
Installatiebedrijf Peter Dings

Opdrachtgever
Familie Laenen – Vanlier

Project
Transformatie woonhuis

Ontwerp
2005-2007

Uitvoering
2006-2007

Fotografie
Roel Hermans

Mag ik ook eens over uw
droomhuis meedenken?