Knoop
kruid

Transformatie

Locatie – Knoopkruid Weert
Jaar – 2017
Omvang – 294 m2

De projectlocatie is gelegen in Laarveld. Deze Weerter nieuwbouwwijk is gesitueerd aan de noordzijde van de stad. Laarveld ligt ingeklemd tussen het Kerkdorp Laar het buurtschap Hushoven en de wijk Molenakker. Het kavel is onderdeel van fase 2, het meest zuidelijk deel van de wijk. De voorzijde grenst aan een mooie open ruimte waar tevens een royale speeltuin is gerealiseerd.

Entree

Door een stuk je hoofdbouw op te offeren ontstaat een duidelijke ruimte voor de terug gelegen entree. Verder ontstaat hierdoor de mogelijkheid om voldoende breedte te creëren voor de verplichte dubbele parkeergelegenheid op eigen perceel. Door een houten blokje in te schuiven wordt het entree gebied benadrukt en krijgt de hoofdbouw haar kenmerkende accent.

Onder de pannen
zijn

Het object wordt gekenmerkt door zijn sterk geaccentueerde dakcontour welke in de zijgevels is doorgezet. Het dak wordt zo dan ook gevel. Op deze manier is men maximaal onder de pannen. Met de paradox in het achterhoofd dat de kap bedekt is met leien. De voorgevel heeft met de spleetvormige ramen een relatief gesloten karakter, representatief voor Hem. De achtergevel daarentegen bijna volledig ingevuld met puien heeft een open karakter, representatief voor Haar. Zo zijn Zijn en Haar gevel, onder een dak, versmolten tot één.

“Zijn en Haar gevel versmolten tot één”

TERUGKEREND
ELEMENT

In de aan de achterzijde gelegen uitbouw is ook een houten blokje ingeschoven. Op deze wijze wordt een kenmerken element, hetzij op eigen wijze, teruggebracht.

Nieuwe speeltuinen
Laarveld – fase 2

De afgelopen periode zijn in de nieuwe wijk Laarveld (fase 2) twee nieuwe speeltuinen aangelegd. Het ontwerp van de speeltuinen is samen met de bewoners tot stand gekomen.

Overdekt terras – 2020

IN DE
HERKANSING

In het oorspronkelijke ontwerp zat reeds een overdekt terras verwerkt. Echter om budgettaire redenen en een stabiele uitvoering mogelijk te maken is deze komen te vervallen. Na de uitvoering het woonhuis zijn de opdrachtgevers terugkomen met het verzoek om nogmaals naar de mogelijkheden voor een overdekt terras te kijken. In deze herkansing is het voorliggende ontwerp gemaakt.

Project
data

Architect
Harold Laenen

Consultants
Geonius
Verkennis Advies
Jacobs Ingenieurs
Bouwadvies Meusen

Aannemer
Haex Aannemingsbedrijf

Opdrachtgever
Familie Roelofs – Ramaekers

Project
Nieuwbouw woonhuis

Ontwerp
2017 + 2020

Uitvoering
2018-2019 + 2020

Mag ik ook eens over uw
droomhuis meedenken?