Keuler
straat

Nieuwbouw

Locatie – Keulerstraat Weert
Jaar – 2020
Omvang – 529 m2

De projectlocatie is gelegen in de wijk Keent / Kieëntj. Deze wijk is gesitueerd in het zuidoosten van Weert. Keent kenmerkt zich vanuit haar agrarische verleden met eenvoudige boerderij-achtige bebouwing, typische jaren dertig objecten, het R.K. eiland gevolgd door de grote jaren 50 uitbreiding. Baksteen is het bindend element door de tijd heen. Het was dan ook vanzelfsprekend om het ontwerp met baksteen te materialiseren.

Blok-van-twee
twieë blök

Het project behelst een tweetal woningen. Door een geschakelde blok-van-twee te ontwikkelen in plaats van vrijstaande objecten kan er optimaal gebruik gemaakt worden van de breedte van het perceel. In tegenstelling tot de standaard 2-kapper met één bouwmassa, zijn de woningen ietwat gedraaid en ontstaan er twee blokken. ‘Twieë blök’. En behouden beide woningen hun eigen identiteit. Verder is de blok als archetype hèt uitgangspunt geweest bij dit ontwerp.

“di-j twieë blök op Kieëntj aan de aoje mooshoof”

Leeger straet

Het perceel is terug te vinden in de archieven, via AEZEL’s Minuutplans, welke gebruikmaken van de oorspronkelijke kadasterkaarten en -registers van 1832-1844.  Op de oorspronkelijke kaart is de Weerter Singel terug te vinden met Beek-, Molen- en Langpoort. Vanuit de Langpoort een weg richting de Dries en de Kerkstraat. Op de kruising van Kerkstraat en Keulerstraat (destijds Leeger Straet) een dries met poel welke gebruikt werd als schaapsweide. Het huidige perceel was destijds van ‘de kinderen Pieter Snijders’, dubbel zo diep en in gebruik als ‘bouwland’. Bij aankoop van de huidige percelen was de grond in gebruik als ‘moestuin’ in het dialect ‘mooshoof’.

impressies

Project
data

Architect
Harold Laenen

Consultants
Geonius
Kwaspen Architectuur
Adviesbureau van Meijl – Verhaegh
Jacobs Ingenieurs
Bouwadvies Meusen
Bouwbaar bouwmanagement

Aannemer
REIX Ontwikkeling & Bouw
Installatiebedrijf J. Smolenaers
Montagebedrijf Stefan Mertens
Wetemans interieurbouw
Verheggen Interieurs

Opdrachtgever
Familie Laenen – Vanlier & Familie Kivit van Haaften – Schoenmaekers

Project
Nieuwbouw 2 levensloopbestendige woningen

Ontwerp
2020-2023

Uitvoering
2021-2023

Mag ik ook eens over uw
droomhuis meedenken?