Lindanus
straat

Transformatie urban villa

Locatie – Lindanusstraat Weert
Jaar – 2012
Omvang – 451 m2

De opdrachtgeefster was altijd al verliefd op de oorspronkelijke woning. Alleen al vanuit de ligging is dit niet vreemd. Enerzijds in een rustige buurt en anderzijds bijna met de kont in de stad, geweldig! De bestaande woning is net na de oorlog ontworpen door architect J.H.J. Everaers. Het inmiddels ruim 60 jaar oude karakteristieke bouwwerk verkeerde nog in een goede bouwkundige conditie. En toen was er alleen de vraag om het wederom een thuis te maken voor 60 jaar of meer.

Programma

Het wenselijk programma bleek al snel groter dan het bestaande object. De meest eenvoudige weg zou zijn geweest om alles te slopen en opnieuw te beginnen. Het uitgangspunt was echter om de karakteristiek te behouden. Dit heeft geresulteerd in de sloop van de bestaande bijgebouwen. Een lichte modificatie van het hoofdgebouw met uitbreiding daarvan en een compleet nieuw bijgebouw. De uitbreiding van het hoofdgebouw is op eigentijdse wijze gedaan. Om de karakteristiek niet te verstoren wel terug gelegen ten opzichte van de oorspronkelijke gevel.

“Synthese van wat was en zal zijn: is”

Matreriaal- &
Kleurgebruik

De bestaande woning is opgetrokken in metselwerk. Het metselwerk is gekeimd zodat aanhelingen wegvallen maar tegelijkertijd de oorspronkelijke structuur behouden blijft. De nieuwe gedeelten zijn voorzien van stukwerk en natuursteen. Het contrast tussen het fijne pleisterwerk en de ruwe brokken steen kan haast niet groter. Het natuurstenen kader vormt een “aan burchten en kastelen refererende schil” waarbinnen de lijnen van het stukwerk zich geborgen en vrijelijk aftekenen. Het kleurgebruik is een abstractie van nuances uit de natuurstenen.

Tekeningen

Trans
formatie

Bouwkundige vernieuwingen van kozijnen, vloeren tot en met een compleet dak. Installaties voor warmte, lucht en stroom. Ruimtes die zijn opgeknapt, veranderd en bijgemaakt. Dit alles in een tegenwoordige tijdsgeest maar met de ambachtelijke liefde voor het bouwen. Het heeft geleid tot deze transformatie waarin het object zijn bezieling niet is kwijtgeraakt maar wel weer z’n tijd vooruit is.

Project
data

Architect
Harold Laenen

Consultants
VDM
Adviesbureau van Meijl – Verhaegh

Aannemer
Koppenbouw
Gielen installatietechniek
Pevo installatiebedrijf

Opdrachtgever
Familie Bos – Elfounti

Project
Transformatie Uban Villa

Ontwerp
2010-2011

Uitvoering
2011-2012

Mag ik ook eens over uw
droomhuis meedenken?