projecten

bureau

 

 

 
 

Burgemeester Vullersstraat

Het perceel is gelegen aan de rand van de dorpskern van Nederweert. De buurt kenmerkt zich door originele jaren 30 bebouwing. Het perceel is gelegen aan een interessante kronkel in straat. Hierdoor komt het huidige ensemble aan de linkervoorzijde goed tot uiting. Hier dient dan ook niets gewijzigd en / of toegevoegd te worden. Het perceel is verdeeld in vier zones. Bebouwing direct in de voortuin. Een patio met aanbouw. Een relatief kolossaal voormalig "kantoor"-gebouw. En als laatste een siertuin.

Bekeken is de optie om de leefkeuken in het voormalige "kantoor"-gebouw de situeren. Er zou dan een tussenlid gecreëerd dienen te worden om een verbinding tussen leefkeuken en woonkamer te maken. Hierdoor zou de patio groter kunnen worden. De afstand tussen de woonkamer en leefkeuken zou hierdoor echter veel tegroot worden. Hierdoor is besloten om de naast de oude aanbouw gelegen grondstrook intensiever te gaan benutten.

De aanbouw is opgebouwd uit een drietal elementaire onderdelen. Een schijf, een blok en een plat dak. Tussen de schijf, de blok en het bestaande hoofdgebouw is het platte dak opgehangen. In de onstane openingen zijn ingevuld met puien. In de aanbouw zijn de leefkeuken, utilityroom, toiletruimte en de achterom gelegen. Het private parkeren in de patio blijft mogelijk. Het terras blijft in vernieuwde vorm aan achterzijde blijft gehandhaafd.

Aan de voorzijde verspringt de aanbouw t.o.v. de hoofdbouw en ontstaat hier een (terug-) blik richting de straat. De lengte richting wordt mede door de schijf versterkt en hierdoor ontstaat de hoofdoriëntatie richting het achtergelegen terras en verder doorgelegen siertuin. Aan de linkerzijde van de leefkeuken liggen de utility blok en de achterom met toilet en garderobe. Door tussengelegen spaties en het opengewerkte karakter van de garderobe is de relatie met de patio nog steeds aanwezig.

opdrachtgever:
Heijltjes

project:
Uitbreiding woonhuis

locatie:
Nederweert

ontwerp:
2007-2008

uitvoering:
2008-2009

consultants:
Milieuadviesbureau van Heel
Adviesbureau van Meijl - Verhaegh
Aannemersbedrijf Jan Verstappen
Installatiebedrijf Wiel Coolen
Installatiebedrijf Peter Dings