projecten

bureau

 

 

 
 

Algiers

Authenticiteit... Gezocht is naar een culturele onderlegger om het object in z'n context te kunnen implanteren. Het binnenhofwoning type is kenmerkend voor de eigen woonomgeving, en zorgt dus voor eigen identiteit. Er wordt een cross-over gemaakt van het woontype naar zaaltype. De Kasbah is een ordenings principe ontstaan in Noord-Afrika en is als basisstructuur voor het ontwerp van het congres- / zalencentrum gebruikt.

Het binnenhofwoningtype kenmerkt zich door de centrale binnenplaats, waar omheen de woonruimten zijn gesitueerd. De geborgen sfeer en het mediterane klimaat zorgen er voor dat het type nog steeds actueel is. In het stedebouwkundige kasbah type wordt dit principe van het private ook doorgezet naar het publieke domein. De publieke functies vormen geen onderdeel van de openbare ruimte, maar kunnen eerder gezien worden als de binnenplaats van een gebouw.

Het object is gesitueerd langs een van de invalswegen van Algiers. Een toren dient als landmark. Het dynamische karakter van de snelweg wordt vertaald in een steed hoger wordende schijf, welke als ruggegraat van het plan dient. Tezamen met de steigende lijn van de schijf worden de zalen ook groter van volume. De schijf verdeeld tevens het publieke en private domein.

In de oorsprong van de gebogen vorm onstaat een toegangsplein. Aan het plein markeert de toren de entree, en verbind tevens deze entree met het restaurant met het zalengedeelte. Via een verhoogd gedeelte, met uitzicht op het toegangsplein, loopt men richting de zalen. Iedere zaal heeft z'n eigen binnenhof. Aan de buitenzijde vind het laden en lossen t.b.v. de zalen plaats.

Identiteit als basisstructuur.

opdrachtgever:
K'air

project:
Nieuwbouw congresscentrum

locatie:
Algiers - Algerije

ontwerp:
2006

uitvoering:
-

consultants:
-